На общоградско тържество по повод Деня на българската просвета и култура

...
На общоградско тържество по повод Деня на българската просвета и култура
Коментари Харесай

Община Велико Търново награди 54 отличници за 24 май

На общоградско празненство по повод  Деня на българската култура и просвета и на славянската книжовност, кметът на Велико Търново - Даниел Панов връчи награди на 54 зрелостници от великотърновските учебни заведения за реализиран отличен триумф в процеса на придобиване на приблизително обучение.

С най-високото отличие, премията „ 24 май “ бе удостоена Десислава Димитрова от Старопрестолната гимназия по стопанска система, след решение на великотърновския общински съвет. Тя получи лентата „ Отличник на община Велико Търново “, грамота и левовата равноценност на 1 000 евро парична премия.

Десислава Димитрова  благодари на своите учители, на фамилията си и на общината. Тя пожела на всички младежи да не стопират да имат вяра в себе си и да не престават да се развиват.
Нейна подгласничка е Радослава Игнатова от Природо-математическа гимназия „ Васил Друмев “.

Лентата „ Отличник на община Велико Търново “ получиха още 52-ма зрелостници, приключили с отличие своето приблизително обучение. Това са Мирослава Дончева и Лъчезар Димитров от Старопрестолната гимназия по стопанска система, Стефка Стойкова и Адриан Коцев от СУ „ Емилиян Станев “, Деяна Пантелеева , Константина Иванова и Пламена Любенова от Професионална гимназия по строителство, геодезия и архитектура „ Ангел Попов “, Деница Цанова от Спортно учебно заведение – Велико Търново, Светослав Любомирски, Владислава Матеева, Мариан Кожухаров, Мила Ангелова, Мила Тодорова, Антон Танев и Ана-Мария Антонова от Частна профилирана гимназия при Американски лицей „ Аркус “,  Калина Хаджиниколова, Пламена Петрова, Валя Варнева, Таня Сейкова, Димитър Иванов, Виктория Маринова, Валентин Колев, Даниела Атанасова, Евгени Игнатов, Християна Атанасова, Милена Илиева, Преслава Великова, Елица Бонева, Мария Тачева, Йоана Милева и Венелина Колева  от Природо-математическа гимназия „ Васил Друмев “, Антония Пушкарова, Надежда Садинова, Маринела Славова, Мирослава Радославова, Християна Цачева, Адриан Серафимов, Мариана Миланова, Йоанна Цолова, Марина Дагова, Йоана Йорданова, Саша Йонова, Василия Стоичкова, Михаела Славчева, Симона Хинова и Калина Цветкова от Профилирана езикова гимназия „ Проф. доктор Асен Златаров “, Деница Димитрова, Иванета Пейкова, Мине Алиб, Михаела Папазова, Надежда Иванова и Пламена Петева от Професионална гимназия по туризъм „ Д-р Васил Берон “.

Пред присъстващите на формалната гала бяха оповестени и имената на  педагозите, получили премията „ Св. Патриарх Евтимий “ в категорита „ Учител на годината “ от състезанието на Синдиката на българските учители, а точно доктор Северина Величкова от Детска градина „ Райна Княгиня “, Сребринка Минчева-Лакова от Средно учебно заведение „ Емилиян Станев “ и Цветомила Драганова от Природо-математическа гимназия „ Васил Друмев “. В категорията „ Колектив на годината “ с премията са удостоени Детска градина „ Първи юни “ и ОУ „ Неофит Рилски “ - гр. Килифарево . Наградата „ Култура “ в категорията „ Ярки достижения в региона на изкуствата и културата “ бе присъдена на артиста Милен Иванов, а в категорията „ Творчески дебют “ - на журналистката и писателка Елена Чамуркова.

Във Велико Търново празникът стартира с шествие от площад „ Велчова завера “ до постройката на общината. В него участваха деца, възпитаници и учители, отец Славчо – началник на църковното учебно заведение, студенти и преподаватели от ВТУ „ Св. Св. Кирил и Методий “ и НВУ „ Васил Левски “, военният оркестър, „ Биг Бенд Велико Търново “ и „ Джуниър Биг Бенд “ към СУ „ Емилиян Станев “, създатели, дейци на културата и изкуството, поданици и посетители на града.

Участниците в шествието бяха посрещнати от кмета Даниел Панов. Сред формалните лица на тържеството бяха народни представители, шефове на общински дирекции, представители на Общинския съвет, ректорът на ВТУ „ Св. Св. Кирил и Методий “ проф. Христо Бонджолов и други

Тържествената стратегия пред общината бе открита с химна на светите братя равноапостоли, изпълнен от „ Биг бенд Велико Търново “.

На откритата сцена прозвуча стихотворението „ Родна тирада “ от Ран Босилек в осъществяване на Паола Раянова.

Празнично слово произнесе кметът на Велико Търново Даниел Панов. Той означи, че 24 май е най-българският празник. „ Само ние, българите, почитаме по този начин нашата книжовност, просвета, култура и нематериалност. Ние имаме своя ария, която по мощ се мери с националния ни химн. И това е българският всеучилищен химн, започващ с думите „ Върви, народе възродени “, акцентира градоначалникът. Той се обърна към децата и учениците с думите: „ Буквите са извор на познания. Те ще ви разкрият пъстротата на света, ще ви оказват помощ да бъдете по-добри, да мечтаете и постигате задачите си. Но най-важното е да се гордеете с нашия град и страна – Велико Търново и България “.
Според Даниел Панов, 24 май е един от тези велики дни, които ни сплотяват. „ 24 май ни припомня, че идеята България, че положителното на българския народ би трябвало да са над всичко. И това би трябвало да го знаят и политиците, и когато са в Европа и по света, да приказват с положително за Отечеството “, сподели в умозаключение Панов.

Празничен благослов отслужи великотърновският митрополит Григорий. Той прикани да не забравяме тези дати: „ 14 февруари – Успението на Свети Кирил не е ден на Свети Валентин, това са измислици на търговците. Свети Валентин е на 6 юли. 14 февруари е ден на Свети Кирил. 6 април е ден на Свети Методий. 11 май е ден на двамата братя Светите Кирил и Методий дружно. 27 юли е ден на Светите Седмочисленици , измежду които е и Свети Климент, чиито букви ние четем и чиито букви използват чак в далечна Монголия и други страни. Кои са тези Седмочисленици - Кирил и Методий, Климент и Наум, Сава, Горазд и Ангеларий. “

Празничното хоро поведоха танцьорите от детско-юношеския фолклорен отбор „ Българче “.

От 12.00 часа в ритуалната зала на общината се организира среща на кмета Панов с дейци на образованието и културата. В своето послание, той им пожела „ Бъдете такива, каквито сте. Правете това, което ви харесва, с цел да може по-лесно да се възприема от нашите деца. Училището е техният втори дом, в който получават освен познания, само че и обич, любов и най-много добрина. “

По традиция, на срещата бяха връчени старопрестолни грамоти за високи професионални триумфи. Носители станаха отличените в Двадесет и втория народен конкурс на Синдиката на българските учители през 2019 година, а точно доктор Петя Белева-Димитрова от Основно чилище „ Христо Смирненски “ – с. Самоводене, Дияна Стойчева от ДГ „ Здравец “, инж. Розалина Стефанова от ПГЕ „ Ал. Попов “ и Искрена Станчева от Основно учебно заведение „ Христо Смирненски “ – с. Самоводене.

В чест на 24 май бе прожектиран аудио-визуалният театър „ Царевград Търнов – тон и светлина “.
Ето и още фотоси от празничното честване на 24 май 2019 година във Велико Търново:




















Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР